25. joulukuuta 2021

Valmet 305 takalasin valmistus polykarbonaatista 25.11.2021

Marraskuussa hankkimani Valmet 305:n takalasi vaati korjausta/uusimista.
Lasi on ilmeisesti auki ollessaan asettu johonkin esteeseen ja lasi on hajonnut. Myös kehys on saanut osumaa. 

Hieman arvoitus on, missä vaiheessa tilalle on asennettu 10mm akryyli, vai onko sittenkin metallikehys ajettu mutkalle jälkeenpäin. Akryylilevy on kuitenkin oikeissa mitoissaan, joten sitä on hyvä käyttää mallina. Muutoin akryyli on sopimaton ajoneuvolasiksi olemattoman naarmuuntumisen keston ja uv-suojan takia. Tämä ruutu on pimeällä jokseenkin läpinäkymätön.

Edelliseen, 502:een valmistin yksiosaisen takalasin hieman isomman projektin kautta, linkki.
Kovapintaisesta polykarbonaatista ajoneuvolasina oli siksi erittäin hyvä kokemus: yli vuoden käytön jälkeen mitään naarmuuntumista en havainnut ja lisäksi ruudulla oli se hyvä ominaisuus, että siihen ei talvella tarttunut lumi eikä se huurtunut.
Väitetään, että kovapintainen PC kestää lasinpyyhkijän hankauksen. Vaan eipä sitä tullut enää takaisin laitettua, vaikka se entisessä oli.

Uuteen ostokseen löysin Muovia.com -liikkeestä sopivan kokoisen 6mm pronssinvärisen polykarbonaattilevyn. Hintaa levyllä oli melko tarkkaan 170€ toimituksineen. Mittatilausruutu olisi ollut melko paljon arvokkaampi, joten kävi tuuri.
305:n lasit ovat muutoinkin tummennettua lasia, niin 50% tummennettu PC kävi tarkoitukseen oikein hyvin.

Voin lämpimästi suositella ko. liikkeen palveluita. 

Lasin yläreunassa on lasiin pultatut saranat, jotka kiinnittyvät saranatapein hytin takaseinään. Kehyksessä on kaksi 150Nm kaasujousta, toinen puuttuu kokonaan. Uusi löytyy IKH:n Joensuun liikkeen hyllystä. Heillä on hyvä valikoima traktoreitten osia.

Lasin lukitusvipu oli myös kadonnut, mutta totesin, että sitä ei välttämättä tarvita, koska 2x150Nm kaasujousi painaa lasin melko tiukkaan tiivistettä vasten. Jousen voima on mitoitettu huomattavasti raskaampaa lasia varten, tähän riittäisi hennompikin.

Kaikenkaikkiaan, olen lopputulokseen erittäin tyytyväinen!

Oikomishoitoa tiedossa
Ruutu toimitettuna
Kehys on kiinni lasissa kuudella M8 -ruuvilla, jotka kiinnitetään ulkoapäin, kehyksessä on kierteet. Lasissa on 13mm läpivienti kullekin ruuville. Oikominen on sikäli suoraviivainen toimenpide, kun jokainen kiinnityspiste pitää saada samalle tasalle ja se on tasaisella pöydällä hyvä toteuttaa
Lukituskahvan ruuvi on poikki ja kehyksessä reikä, jonka hitsaan umpeen. Muutoin oikominen on helppoa, koska putki on melko uhutseinäistä ja taipuu helposti. Tuohon torniin teen uuden kierteen 8mm ruuvia varten
Akryylilasi leikkaus- ja sovitusmallina
Oikomaton kehys hiottu puhtaaksi 
Yläpään kiinnityksessä on outo reikä, jossa on irrallinen mutteri. Hitsaan mutterin kiinni ja reiän umpeen
Neitseellinen levy suojakelmuineen
Kehys on nyt oiottu ja pintaan suihkittu hieman mattamustaa
Piirrän vanhaa lasia apuna käyttäen leikkausviivat
Leikata voi monella tavalla. Jos on vakaa käsi, pistosaha ja hieno metalliterä on hyvä väline
Leikkaus onnistui, potilas selvisi
Agcolta hain melko arvokkaat läpivientikumit. Puolustukseksen voin lohduttautua sillä, että nuo kestävät traktorin eliniän ja ovat juuri sopivat käyttöönsä
13mm reikä porattu
Kiinnitysruuvit ja aluslaatat maalauksessa
Saranat ja saranatapit maalauksessa
Kehys ja saranat valmiina asennettavaksi 
Asennuksen jälkeen. Hieno tunne saada repiä suojakelmut pois

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti